ВДЪХНОВЕНИ ОТ КРАЛЯ – ОБРАТНА ВРЪЗКА

ВДЪХНОВЕНИ ОТ КРАЛЯ – ОБРАТНА ВРЪЗКА

 

Ще споделя малко впечатления от конкурса, получените творби и авторите – сигурен съм, че за някои от тях обратната връзка е важна. Въпреки че ще говоря общо, предполагам, че всеки ще открие думите, които се отнасят за него.

Първо – благодаря на всички, които участваха!

Може би преди това е добре да благодаря и на журито, вече съм го направил няколко пъти. Тук е мястото да обясня на хората, които не си дават сметка за неговата работа – само включените в сборника разкази са около 145 000 думи – а са 25% от изчетения текст – т.е. реално са изчетени около 10 романа (ако така ще си го представите по-добре). Става въпрос за почти 100 разказа – от различни автори, с различни стилове и истории – и всеки от тях трябва да бъде сравнен и отличен от останалите.

Сами разбирате, че оценката ДА/НЕ не дава възможност за нюанси – границата е субективна, но така се избягват сложни изчисления и навлизане в математически терзания. Затова пък ние от ДРАКУС поканихме журито, така че дори да оценим даден разказ с НЕ, той да не зависи от нашите гласове. При получаване на 3 гласа ДА от останалите членове на журито – той влиза в сборника.

Да, има такива разкази.

Също така има разкази, които са получили нашето ДА, но няма да бъдат включени в сборника. Има идея да бъдат поканени на страниците на списанието, на наша отговорност.

 

Ще си позволя да дам няколко съвета на авторите, като човек, провел вече 6 конкурса и забелязал често повтаряни грешки:

 

 1. Когато пращате разказ, например за конкурс, някак се очаква, че давате най-доброто от себе си. Затова нека текстът да е добре изглеждащ – подреден, да сте спазили условията (най-малкото, за да бъдете допуснати до участие).
 2. Постарайте се текстът ви да е минал някаква редакция – дори само на близък и приятел, който ще забележи пропуснати от вас грешки или неточности. Това ще помогне на представянето ви. Уверявам ви, че грешките спъват четенето – т.е. пречат да се представите добре, а това няма как (дори подсъзнателно) да не повлияе на оценяването ви.
 3. В конкретния случай някои от вас изглежда не разбраха, че имат чудесна възможност да повлияят на журито с придружаващия текст как са били вдъхновени. Там беше мястото да ни убедите, че разказът наистина е вдъхновен от Кинг, има място в сборника, както и да се представите в светлината, в която желаете да ви видим. Някои оценки НЕ са получени точно защото членовете на журито не са убедени, че разказът е вдъхновен от Краля.
 4. Сигурен съм, че някои от разказите биха били много по-добри и завършени, ако нямаше ограничение в обема – но това опира до друга способност на писателя – да прецени по какъв начин да поднесе историята. Възпитавайте я! Ако вашата история не подхожда на обема – изберете друга такава и предложете нея за конкурса.
 5. Времето за вдъхновение беше шест месеца – това е половин година – и когато поставите дата отпреди 5-6-10 години на разказа си, това не говори добре за отношението ви към конкурса. Разбирам, че може да сте се вдъхновили още тогава. Не разбирам какво ви пречи да махнете датата. Пак ще повторя, че някъде в подсъзнанието тези неща се отчитат и ви пречат. Споделям ги, за да получите обратна връзка и да има полза от конкурса, дори и да не сте отличени в него.
 6. Някои от вас поискаха да чуят конкретно мнение за разказа си. Уважавам това и когато е възможно, го правя (за останалите от журито не мога да говоря), но целта на конкурса не е да получите коментар или рецензия – ако все пак такава получите – бъдете благодарни, че някой е отделил допълнително време, защото това е помощ. По същата причина не се сърдете, ако не е намерил време или не се чувства способен да ви даде добър съвет. Никой не е длъжен да прави това. По правило коментари не се пращат (та вие сте 96 автора само в този конкурс!).
 7. Също е дразнещо да питате повече от веднъж кога ще излязат резултатите и то по време на оценяването. Наистина ли не осъзнавате, че привличате внимание към името си по не най-подходящият начин? Аз например съм над това – разбирам вълнението ви, но все пак…
 8. Нормално е да не сте доволни по някакъв начин от организацията, оценяването или каквото и да е във връзка с конкурса. И аз не съм доволен от всички текстове, които трябваше да прочета, но и вие, и ние толкова можем засега. Важното е да не спираме да се развиваме.

 

И накрая:

Искам да ви уверя, че има разкази, които четох с удоволствие и съм сигурен, че много читатели ще харесат. Надявам се вие да сте следващите им любими автори и да помогнем поне малко това да се случи. Много от вас според мен са добри, завършени писатели – искаме да го разберат повече хора. Това е смисълът на сборника.

Поздравявам всички, които влизат в него, знаете вече кои сте!

Надявам се, че бях полезен и на останалите, макар и малко.

 

Явор Цанев

Advertisements

2 responses to “ВДЪХНОВЕНИ ОТ КРАЛЯ – ОБРАТНА ВРЪЗКА

 1. Е, сега… 🙂
  Защо е т. 5? Има ограничение за времето на конкурса – но не и за вдъхновението от творби на Стивън Кинг. Какво пречи някой да се е вдъхновил преди 5-5-10 години и да е написал туй-онуй? Това, което пратих аз например, съм го мислил бая отдавна и конкурсът просто ми даде малко повече стимул да седна да го напиша. Но разказът съществуваше и преди това – макар и само в главата ми. 🙂
  Ако утре някой обяви конкурс за вдъхновени от Итало Калвино творби – най-вероятно бих изпратил нещо, написано преди 5-6-10 години.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s