За Деня на народните будители и Анти-Хелоуин настроенията

Наистина ми писна от безумния и глупав Анти-Хелоуин ПР, с който някои хора опитват да изпъкнат!

Не, това не ви прави будители!

Ама  никак!

Да ми говорите как празникът възпитава в култ към злото и ужаса… как дечицата стават сатанисти и прочее глупости е пълно безумие и мога да си го обясня само с болни залитания на мозък, който не може да измисли КАК ДА СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ и единствената хрумка е като го съпостави с нещо друго. Колко удобен е Хелоуин! Чудничко! Дори няма значение, че единият празник е през деня, а другият – през нощта! Типичната за нашите политици позиция – не да говориш за своите плюсове, а да сочиш минусите на  опонента. Колко възпитаващо! Разбуждащо!

А доводите ви са просто… нека демонстрирам нещо, опирайки се на вашата логика:

„Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.“

Та по вашата логика, това вероятно възпитава в паленето на пожари… (!!!)

И като ми говорите с такава „болка”, че хората са си позволили да се забавляват – наясно ли сте, че това е повече от нормално в една страна, която е имала тоталитарен режим? В една държава, в която все още радостите са малко в ежедневието ни. В една държава, която хората не искат да е такава. В една страна, в която ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ…

ВНИМАНИЕ:

Е БИЛ ОТМЕНЕН!!!

Ще напомня, че много от хората още са потомствено във  властта!

Ще ви попитам, дами и господа, защо след промените през 89-а забравихте за тоя празник и не го възстановихте ВЕДНАГА, а не чак на 28 октомври, 1992 г.?

И как точно? Да попитаме в Уикипедия?

„Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.  Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“.

Почвате ли да се сещате?

Общонародното сдружение е организация с идеална цел. Не е правителството…

Правителството НЕ СЕ Е СЕТИЛО ЗА ТОЗИ ПРАЗНИК! НО ТОГАВА И ВИЕ НЕ СТЕ СЕ СЕТИЛИ СЪЩО! ЗА ДА КРЕЩИТЕ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО! КРЕЩЕЛИ СТЕ ЗА ОТНЕТИТЕ ВИ СВОБОДИ!

Подозирам, че всички са били доволни именно от това, че е обявен „неприсъствен ден”!

ДЕН БЕЗ УЧИЛИЩЕ!

Хайде да се събудим, а?

Хелоуин ви е виновен за ужасното състояние на живота, на училищата, болниците и т.н.

Може би и банките фалират и се източват заради Хелоуин?

Ако си български писател – често се опитваш сам да си бъдеш всичко, за да реализираш написаното от теб. Ако си български учител – циганите могат да те бият! И сигурно това насилие е породено от Хелоуин! Чалгата вероятно от Хелоуин идва? Минималната заплата също! Колко хора в България живеят под прага на бедност? За всичко някой друг ни е виновен – ето, днес това е Хелоуин! Ами да го празнуваме, може пък злите духове да минат на наша страна накрая. Аз не виждам лошотията, алчността, демагогията да е напуснала територията на България – защо да не я почетем – това пак по вашата „желязна логика”. Смешни сте. И жалки в напъните за ПР и да се харесате някому.

Какво направихте вие, дето ми ревете, за да стане Денят на народните будители популярен?

На колко деца подарихте книга?

От български автор?

Или поне приказки?

А между тях проверихте ли дали има СТРАШНИ???

И пак да направим справка: „През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България.”

Хм… какво ли означава това? Пак ще проверяваме…

Тоталитаризмът е политическа система, при която властта е напълно централизирана и държавата се стреми да регулира и контролира всички аспекти на политическия, социалния и интелектуалния живот, като цели преди всичко налагане на контрол и ограничения върху вътрешната свобода на индивида

Това защо ми прилича на нещо, което ми говорите?

„налаганата в обществото пропаганда и цензура”

„налагане на контрол и ограничения върху вътрешната свобода на индивида”

Прочетохте ли?

СВОБОДА!

Какво направихте по въпроса като овикахте хората, които са празнували Хелоуин? Като размахахте пръсти и предрекохте крах на българските ценности, с какво помогнахте? Кого събудихте? Чия свобода се опитахте да отнемете?

Празнувах Хелоуин, без да се маскирам.

Четох, макар и малко, пред маскирани и немаскирани младежи. После с някои от тях си говорихме за литература.

Да бяхте направили  нещо и вие – нещо, което стимулира, а не опитва да ограничава.

Ще използвам познатата дума от индианските романи, които са накарали много хора на моята възраст да заобичат книгите: „Аз казах – ХАУ!” – да има за какво да се заядете. Защото от това имате нужда. Хелоуин ви е просто удобен.

 

Явор Цанев

Advertisements

2 responses to “За Деня на народните будители и Анти-Хелоуин настроенията

  1. Чудесна и навременна статия, която подкрепям напълно! В един свят, който става все по-обозрим и малък, да се противопоставят различни празници от е изключително тъпо. Ако тези традиционалисти и пишман патриоти бяха прочели нещичко за произхода и смисъла на Хелоуин или пък „Една нощ през самотния октомври“ на Зелазни, може би нямаше да се пеняват толкова; а може би щяха…то тесногръдието явно също си няма почивен ден. Много бих искала статията ви да получи по-широк отзвук, а не да попада само при хора, които без друго споделят мислите ви. Аз ще пратя линк на приятелите си, но и те като менхаресват и прлазнуват Хелоуин; а и смятаме, че всички празници по света имат дълбока обща коернова система и дълбок смисъл.
    Поздрави!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s